Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyar Termék

2011.02.22

Honnan tudjam, hogy magyar terméket vásárolok?

1/: Figyeld a KÓDOT!:
Elsőként nézzük a vonalkódot, amelynek az első három számjegye utal az országra, ahol legalább az utolsó gyártási folyamat készül. Ez Magyarország esetében: 599
Ha nem ezekkel a számokkal kezdődik a termék kódja, úgy kizárt a hazai előállítás!
2/: Figyeld a VÉDJEGYEKET!:
Keresd a védjeggyel ellátott termékek, amelyek biztosítanak minket az áru eredetéről.
3/: Nézd meg a GYÁRTÓT a csomagoláson!:
A csomagoláson feltüntetett gyártó nevéből, cégformájából lehet következtetni a termék eredetére. Vigyázz! A forgalmazó nem egyenlő a gyártóval! Pl. van Makóra bejegyzett kereskedelmi cég, akinek a csomagolása kínai fokhagymát takar. Ez fel is van tüntetve a csomagoláson, persze, alig láthatóan.
4/: vásárolj közvetlenül a TERMELŐTŐL!
Ha teheted, vásárold meg közvetlenül a termelőtől a terméket, így kikerülheted a kereskedelem útvesztőit, biztos lehetsz az áru eredetében, minőségében.

Ha vásárlásaink során csupán 10-15%- al vennénk több magyar árut, az éves szinten megközelítőleg 500-600 Milliárd! Ft –al több forgalmat jelentene a magyar gazdaságnak!

A hazai gazdaság és piac védelme

Szerte a világon hagyományai vannak, és egyre szélesebb körben terjed a vásárlásnak az a módja, melynek során a vásárlók előnyben részesítik a saját hazájukban, hazai termelők által előállított árukat, segítve ezzel a hazai gyártókat.
Miért is ne élnénk ezzel mi is, ha ugyanazt a terméket, ugyanabban az árban, sokszor jobb minőségben megkapjuk egy hazai gyártótól is?!

S hogy miért is fontos ez?! Íme egy ijesztő adat:
„…A külföldi érdekeltségű vállalatok 1998-ban az összes vállalati hozzáadott érték mintegy felét állították elő. Ezt a foglalkoztatottak létszámának egynegyedével érték el, így e vállalati körnek nagy termelékenységi előnye van a hazaiakkal szemben. A megtérülésben is jelentős pozíciót értek el, hiszen a vállalati szférában keletkezett összes adózott nyereség 73 százalékát tudhatták magukénak…”
(ECOSTAT kutatásai alapján)

Ha magyar termelő, szolgáltató termékét vásároljuk, akkor a nyeresége nem kerül külföldre, itthon költi el, vásárol rajta terméket, szolgáltatást, ezzel visszaforgatódik a magyar gazdaságba!

Hogy ez mekkora gazdasági erővel bír?! Ez egy öngerjesztő folyamat, hiszen a visszaforgatott nyereség új munkahelyeket teremthet, a hazai vállalkozó itthon költi el nyereségét, amelyből másik magyar vállalkozó profitálhat, az összes ezzel járó adó, illetve járulékvonzatát is figyelembe véve az állam is több bevételhez juthat. Így saját hazánkat, végső soron saját magunkat is gazdagítjuk!

Vegyünk egy konkrét példát:

Tegyük föl, hogy valamelyik szupermarket behoz az országba egy külföldön előállított tejfölt, kihelyezi a polcra, és eladja a fogyasztónak:

1/ a tejfölt előállító külföldi cég a forgalma után saját hazájában adózik, a saját munkavállalói után fizeti meg az adó- és járulék terheket.
2/ bevételéből kifizeti a beszállítóit, az állatorvost, a tápanyag előállítót, a doboz gyártóját, stb., amelyek szintén külföldi vállalkozások, így ott teremtenek munkalehetőséget.
3/A keletkező nyereséget is nagy valószínűséggel saját hazájában költi el, ott vesz rajta szolgáltatást, gyümölcsöt, zöldséget, ott javíttatja az autóját, stb., gazdagítva ezzel saját hazája vállalkozóit.
4/ Ha esetlegesen a szupermarket is külföldi tulajdonban van, akkor a doboz tejfölön lévő árrés után befizetendő adón kívül semmilyen más befizetéssel nem tartozik a Magyar állam felé, és a terméken megkeresett haszon a külföldi tulajdonosokhoz vándorol.

Ezzel szemben, ha egy magyar gyártó tejfölét vesszük le a polcról, amely által többletbevételhez jut:
1/ akkor a bizonyos Magyarországi gyárban dolgozók munkahelye lesz biztosabb, az ő keresetük után fizetik meg a járulékokat, és egyéb közterheket, a megnövekedett forgalom miatt fejlesztéseket tudnak végrehajtani, amelyek új munka-helyeket teremthetnek.
2/ a tulajdonosi kör a megszerzett profitot itthon fogja el-költeni, segítve ezzel más magyarországi vállalkozókat, kik a megnövekedett bevételüket szintén itthon fogják elkölteni, illetve itthon fognak adózni utána.
3/valószínűleg Magyar beszállítótól fogja vásárolni az alap-anyagokat, és minden, a gyártással összefüggő kiegészítő terméket (doboz, zárófólia).

Tehát annak az embernek a fizetését, aki azt egy külföldön készült termék vásárlására fordítja, kiviszik az országból, legyengítve így a belső gazdaság erejét.

Amennyiben magyar terméket vásárolunk, úgy mezőgazdaságunk, feldolgozóiparunk és a hazai munkaerőpiac erősödését támogatjuk, mert a minőségi magyar termékekre költött pénz a hazai vállalkozásokat gyarapítja, így a saját hasznunkra is válik. Fordítsuk nekünk kedvező irányba a folyamatokat. Keressük a magyar árut, kérdezzünk utána és amikor csak lehet vásároljunk magyar terméket!

 

A Magyar Termék Nonprofit Kft honlapjáról

www.amagyartermek.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.